Vechtscheidingen via Mediation, kan dat?

39 trouwfoto

We hebben in de tien jaar dat wij als mediator werken toch al heel wat vechtscheidingen gehad. Sommigen gingen weken duren en anderen hadden maanden nodig om toch tot een goed einde te komen. Waar je op het eind bijna familie bent geworden van je cliënten omdat ze zoveel met je hebben gedeeld.

Waarbij je continu bezig bent om je cliënten zo goed als mogelijk te coachen naar een leef- en werkbaar einde van hun relatie. Je probeert realisme terug te brengen omdat er binnen bijna alle scheidingen, er altijd een is die al veel verder is dan die ander, die ene is al ver in het afscheidsritueel, terwijl de ander gewoon denkt in een prima relatie te zitten.

Ik heb situaties meegemaakt waarbij letterlijk een uur voor onze afspraak een mevrouw de scheidingsmelding koud op haar dak kreeg, met de boodschap dat hij vanaf vanavond in de flat van zijn nieuwe liefde ging wonen, alles keurig voorbereid. Of mensen die letterlijk vanaf hun vakantie-adres een afspraak maakte om direct vanaf Schiphol eerst bij ons een intake te doen, omdat ze elkaar zo zat waren geraakt.

Verdrietiger wordt het als er één ongelooflijk veel moeite heeft met afscheid nemen van de relatie: “maar ik snap het gewoon niet, we waren toch gelukkig?”  “Als jij nou gewoon weer normaal wordt….” , iets wat dan prompt gewoon niet meer kan! Dan is het aan ons om de achterlopende partner zo te begeleiden dat de scheiding toch kan worden ingezet, terwijl er ook ruimte blijft voor de verwerking van boosheid en verdriet.

Onze grootste uitdaging is om ervoor te zorgen dat ze:

  • elkaar niet gaan haten tijdens de scheidingsprocedure,
  • dat ze niet de kinderen naar elkaar uitspelen en
  • dat niet de gehele omgeving partij moet gaan trekken.

Wij gaan daar heel ver in, omdat ik als ervaringsdeskundige ooit 7 jaar in een scheiding heb gezeten, waarbij de begeleiding zo slecht was dat ik er totaal onthutst uitkwam. Dat gevoel wens ik niemand toe.

Wij zorgen dat er niemand tijdens een scheiding stuk loopt en dat er niemand klem komt te zitten. We huilen met je mee, zolang wij denken dat het zinvol is en gaan dan samen op zoek naar je “verborgen” zelfbehoud en brengen je zelfvertrouwen weer terug.

De arena van ruzie hoort alleen bij ons aan tafel, tussen de ex-geliefden te zijn, daar hoort geen ouder, kind, familie, buren, vrienden of zelfs vage kennissen tussen te zitten. We proberen je boven alles te behoeden voor extreme uitlatingen die jouw “streetcred” in gevaar zou brengen. Dus in het openbaar laten zien hoe onwijs je geknakt bent, is geen optie als je ooit in dezelfde omgeving verder wilt. Die boosheid en verdriet die gooi je er maar bij ons uit, dan kun je daarna weer leren om op een betere manier met elkaar om te gaan.

Het heeft dan ook weinig zin om aan mij te vragen wat ik ervan vind, voor de simpele reden dat ik de afgelopen jaren niet in jullie relatie 24/7 aanwezig ben geweest en al was ik dat wel geweest, dan was ik dat altijd nog met mijn eigen persoonlijkheid geweest die een heel eigen visie heeft op bijna alles.

Dus wat vind ik? Helemaal niks, niet dat die ander vreemd is gegaan, niet dat die ander al een derde heeft, niet dat die ander al maanden geleden in diens hoofd afscheid heeft genomen van de relatie.

Wat ons bezig houdt is jullie te helpen om een nieuw leven te bouwen zodat jullie weer samen door een deur kunnen, zelfs als het soms nog wel eens moeilijk gaat.

Dat jullie er samen staan als je kind zijn “A” haalt, zodat het niet hoeft te kiezen aan wie het de A diploma het eerst gaat laten zien. Dat alle opa’s en oma’s mee kunnen genieten van jullie kind.

Makkelijk? Nou nee, niet echt! Het is hartstikke moeilijk en het kan ongelooflijk uitputtend zijn, maar de kennis dat jullie kinderen niet hoeven te kiezen, dat maakt het allemaal waard voor ons.

Een kind hoort namelijk niet te kiezen, daar loopt het veel te veel schade mee op, daar uit recent onderzoek blijkt dat een kind binnen een vechtscheiding even veel schade oploopt als binnen een misbruik situatie.

Dat kinderen slechter gaan onderscheiden of vriendjes het wel goed met ze meent en erger dat ze zich niet meer aan een ander mens durven hechten uit angst dat ze dit nogmaals moeten meemaken. Dat ze nooit eens eerlijk mogen vragen van wie ze nou die krullen hebben of die bruine ogen, uit angst dat ze jou kwetsen..

En het aller verdrietigst: De kennis dat een kind uit een vechtscheiding, vaak een (20 jaar) kortere levensduur zal krijgen én een abnormaal vergrote kans op een auto-immuun ziekte waar het aan overlijdt.

Dus als je in een scheiding komt, danleer je bij ons aan tafel dat het tussen niemand anders gaat dan tussen jullie beiden en dat je daarom ook niemand er verder bij hoeft te betrekken, jullie tweeën samen met ons, zodat wij jullie begeleiden op de best mogelijk manier om met zijn allen zo ongeschonden mogelijk door de scheiding te komen.

Wil jij ook gebruik maken van onze service, bel of mail naar Tel: 0251 567000  of info@prettigscheiden.nl voor een afspraak!

 

 

 

 

 

 

 

Category Uncategorized
Share :
CommentsNo Responses to “Vechtscheidingen via Mediation, kan dat?”
No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.